18. sep
Dette er lokalavisas arkiverte nettavis. For å gå til den nye nettavisen trykk her
 
Kina-cup på Trysil-Knut
Forrige uke hadde kinesiske langrennsutøver som er i Norge for å trene mot OL, cup på Trysil-Knut Arena. Det var første steg i konkurransen om å komme på landslaget.

Publisert: 21.jan.2019 12:53
Oppdatert: 21.jan.2019 13:34

Trysil. Det er 30 kinesiske utøvere som bor i Trysil og de har vært her siden 1. august.

I tillegg er det en gruppe på Lillehammer og en i Meråker. De blir trent av henholdsvis Anita Moen, Kristin Størmer Steira og Tor Arne Hetland. Forrige uke hadde de en intern Kina-cup på Trysil-Knut arena.

Gruppen som trener i Trysil gjorde det veldig bra, og He Quinghan vant sammenlagt etter fire dager, og delte palltoppen med Zhang jias Hang. Tirsdag var det firekilometer for jenter og åtte for gutter. Onsdag var det 8 og 12 kilometer. Torsdag var det sprint, og fredag var det stafett.

Til sammen 17 jenter og 37 gutter var med i cupen, som ble arrangert av Trysilgutten Idrettslag.

Gode forhold

Rennleder Roar Nordsveen i Trysilgutten synes det var et veldig trivelig og bra arrangement å være vertskap for. Han er imponert over innsatsen og resultatene de kinesiske utøverne kan vise til.

Sammenlagt for herrer var det delt seier mellom He Quinghan som trener sammen med Anita Moen i Trysil, og med Zhang jias Hang som er i Lillehammergruppen,

På jentesiden gikk sammenlagtseieren til Wen Yieng.

– De har hatt en vanvittig utvikling og det er moro å se. Det var artig å være arrangør opp dette, sier han. Han gir også stor ros til løypemannskapene på Arenaen som hadde sørget for optimale forhold.

– Han som kjører løypene der er veldig dyktig, sier han.

De eldste er eldst – fortsatt

Alle utøverne er toppidrettsutøver på ulike andre idretter hjemme i kina, og har bakgrunn fra sporter som for eksempel roing og maraton.

De færreste av dem hadde gått på ski da de kom til Norge, og målet er å bli så gode at det kan tas ut til det kinesiske langslaget foran OL i 2022.

Cupen i Trysil var den første gangen de møttes for å måle krefter internt.

På Sprinten stilte også to av trenerne opp på startstreken. Anita Moen og Tor Arne Hetland ville vise utøverne at selv om de har nådd langt, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. De to vant sprinten.

– Det skulle egentlig bare mangle, vi har erfaring og er i god form ettersom vi trener sammen med dem, sier Moen. Det var aldri snakk om å gi ved døra: For utøverne gjelder det å få forståelsen av at det fortsatt er en jobb å gjøre for å matche toppen.

Men også Moen er – som rennleder Nordsveen – svært imponert over utviklingen til de kinesiske skiløperne.

– Nesten ingen hadde gått på ski før de kom hit. Selvsagt er fysikken bra siden de er idrettsutøvere fra før, men jeg er imponert over progresjonen, sier hun

– Alle hadde det veldig artig på cup der de fikk kkjempe mot dem de skal kjempe om landslagsplassene med, sier hun. Og kan skrive under på at konkurranseinstinktet er sterkt i de kinesiske troppene.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
.FOTO: ANITA MOEN