18. sep
Dette er lokalavisas arkiverte nettavis. For å gå til den nye nettavisen trykk her
VINTERTINGET: Roar Vingelsgaard vil ta opp en gammel Trysil-tradisjon han først leste om på Statsarkivet. Vintertinget, et årlig tingmøte som dro mange folk til Trysil.foto: may-Britt Bjørlo Henriksen
 
Blåser liv i Vintertinget
At Trysil ble et sjekkpunkt under Femundløpet, ga rom for å ta opp tradisjonen med Vintertinget.

Publisert: 23.jan.2019 21:02
Oppdatert: 23.jan.2019 21:02

Innbygda: Mange av sjekkpunktene benytter anledningen til å lage et kulturprogram i forbindelse med østerdalenes tøffeste utfordring, Femundløpet. Så også i Trysil.

– Da vi tok på oss arrangementet, måtte vi se hvilken ramme vi kunne legge rundt et slikt arrangement, sier Roar Vingelsgaard, i arrangementskomiteen for Sjekkpunkt Trysil.

Som vi har skrevet om før ender Juniorklassen løpet i Trysil, mens F650 passerer sjekkpunktet, med mulighet for hvile.

– Så vi har bestemt oss for å legge ei Trysil-ramme på kulturprogrammet, sier Vingelsgaard.

Helgeprogram

Vingelsgaard har ei stund hatt en idé om å ta opp, og modernisere en gammel tradisjon fra Trysil på 1800-tallet.

– Vi bestemte oss for å arrangere Vintertinget. I riktig gamle dager var dette et av flere ting som ble arrangert gjennom året her i Trysil, forteller Vingelsgaard.

I tillegg til at dette var et dømmende ting, var det også en slags mart`n.

– Vi tenker at dette skal bli et årlig arrangement, sier han.

I dag er det andre institusjoner som tar seg av det juridiske og rettstvister, men Vingelsgaard ser for seg at det kan være mange andre tradisjoner knyttet til det gamle Vintertinget som kan være interessante å ta opp og som kan skape en god vinterstemning i skibygda.

– Vi knytter det til både skimuseet, og til Trysil, sier han.

Populært

At Vintertinget i Trysil har vært populært synes det liten tvil om.

Mens vi i dag fort kan ha både 40 og 45.000 turister i Trysil i rundt ferie- og høytider, må det relativt sett ha vært ganske mange som fant vegen til Trysil i løpet av Vintertinget da til og med en av riksavisene meldte nytt fra arrangementet.

– I Morgenbladet i 1862 sto det å lese at det var en kø av folk som var på veg til Vintertinget i Trysil, sier Vingelsgaard.

Er det mulig å skape en stemning som det var på det gamle Vintertinget? Vintertinget var en av de viktigste stedene for tømmerhandel, og det var et sted hvor det ble holdt en Pakaution.

– En pakaution var en form for basar, og det første inntektsbringende arrangementet i Nordre Trysil, var nettopp en pakaution. Det har vi referat fra, slik at vi kan ta med oss litt kunnskap om hva det var inn i dagens Vinterting, sier Vingelsgaard. Han lover at hele sentrum er pyntet til vinterfest fra klokken 6 om morgenen til midnatt under arrangementet!

Åpent hus

På Gammelskula er det åpent hus fra kl. 06 lørdag morgen, og de som ønsker å ta imot hundekjørerne kan ta turen dit for å varme seg.

– Vi serverer varm mat og kaffe, og hele dagen arrangerer vi Pakauktion – Trysils største basar, sier han.

Ute tennes nyingen og tradisjonsretten monk blir servert.

– Både inne ut ute har vi levende musikk, og vi kan love ei flott ramme rundt arrangementet. Trysil-Knut er til stede, og vi har egen spesialomvisning om skihistorien i Trysil på skimuseet, sier Vingelsgaard.

Han lover at hele arrangementet er familievennlig.

– Ved Bjønns på Flomvollen tilbyr vi turer på Trysilelva med hundespann. I sentrumsgatene blir det hesteskyss – akkurat som i gammel tid, sier Vingelsgaard.